Tunggu Sekejap untuk seketika ku hilang kawalan diri

galeri|arkib|aku|orang lain

Moh ke Itali Bersama Hadi VI - Pisa

pisa01
Uhm.. Mungkin aku patut pusingkan yang paling depan tu.

Piazza dei Miracoli. Dataran Keajaiban. Di tengah-tengah terletak Duomo, katedral besar Zaman Pertengahan; Camposanto, kompleks perkuburan gergasi; Baptistery terbesar di Itali dan sebuah menara loceng yang condong akibat struktur tanah yang tidak stabil.

Sudah tentu pada masa ini, tumpuan utama pengunjung adalah pada menara loceng yang condong itu.

Padang rumput yang luas di sebelah katedral dibanjiri dengan manusia dengan susuk tubuh dan warna kulit yang bermacam-macam. Papan tanda yang melarang mereka untuk memijak rumput di sepanjang perimeter padang tidak diendahkan lagi. Masing-masing begitu ghairah untuk bergambar; bermain dengan sudut dan jarak; untuk menolak, menampung, memeluk dan bersandar pada menara condong.

Aku dan Naz meninjau cukup syarat, membeli sedikit cenderamata dan terus menuju ke stesen kereta api.

Aku toleh ke belakang untuk melihat menara yang cuba melawan graviti itu. Ikut pengalaman dan bacaan, graviti sentiasa menang. Graviti sentiasa menang.

Pada tiket, tercetak: Firenze.

Gugusan awan kelabu mengejar di belakang.

pisa14
Dalam perjalanan ke sana.

pisa15
Condong sebanyak 3.97°.

pisa04
Mahal juga untuk naik menara tu.

pisa12
Tapi, aku tak naik-lah.

pisa07
Camposanto.

pisa13
Torre pendente di Pisa.

pisa08
Duomo

pisa09
Jeling.

pisa11
Pengakuan.

pisa06
Hari tu mendung sedikit.

pisa05
Macam-macam sudut aku cuba.

Bersambung…

Gambar-gambar lain di Pisa ada di galeri.

We wander for distraction, but we travel for fulfillment.” - Hilaire Belloc


3 pesanan

seronoknye bleh jalan2.. =)

Pesanan oleh farhana pada 10/03/2008 @ 5am

haha..selagi boleh jalan, kita jalan!

Pesanan oleh hadi pada 12/03/2008 @ 6am

kekurangan isi…….

Pesanan oleh aisyah pada 15/03/2008 @ 8am

Tinggalkan komen/pesanan

IMHCWSTSLT XIV BBQ